На 94 години почина Джордж Буш-старши

Той беше най-възрастният жив президент в историята на САЩ

01.12.2018 | 14:20 Редактор: Ралица Братанова
На 94 години почина Джордж Буш-старши

На 94 години почина 41 президент на Съединените щати Джордж Буш-старши. Името му се свързва с края на Студената война и операция "Пустинна буря“ срещу армията на иракския диктатор Саддам Хюсеин.

Джордж Буш – старши беше най-възрастният жив президент в историята на САЩ. През последните години той страдаше от болестта на Паркинсон и се придвижваше в инвалидна количка. В профила си в Туитър сина му Джордж Буш-младши съобщи тъжната вест и написа: Той беше благороден човек и най-добрият баща, който биха могли да си пожелаят един син или една дъщеря.

Герой от Втората световна война, бизнесмен и конгресмен от Тексас, директор на ЦРУ и вицепрезидент на Роналд Рейгън – Джордж Буш – старши има завидна биография. Той е президент на САЩ в продължение на четири години, но има сериозен принос към историята на страната. Неговите военни и дипломатически действия я тласкат до водеща световна супер сила. Става популярен най-вече с водената външна политика.

Управлението на Джордж Буш – старши се свързва с две знакови събития – краят на Студената война и операция "Пустинна буря“ срещу армията на иракския диктатор Саддам Хюсеин, който навлиза в богатия на петрол Кувейт. 

Популярността му обаче рязко спада и той не печели втори мандат, след като е обвинен в пренебрегване на вътрешните работи на страната. Причината е, че не спазва собственото си обещание от началото на мандата си, че данъците няма да бъдат вдигани.

В Twitter президентът Барак Обама изказа съболезнованията си. Много държавници и обикновени граждани изразиха съжаления относно загубата и високи оценки за управлението му. Само преди няколко месеца почина и съпругата на Джордж Буш-старши Барбара, с която бяха заедно повече от 70 години.