Май 2019: Минута разговор между страни от ЕС ще струва 0,19 евро

Европарламентът гласува таван на цените на услугите на телекомите

14.11.2018 | 13:31 Редактор: Ивайло Николов
Май 2019: Минута разговор между страни от ЕС ще струва 0,19 евро

Преди време евродепутатите свалиха цените на роуминга, те си бяха поставили за цел да направят същото и с цените на международните разговори в рамките на Европейския съюз.

Това ще стане от 15 май следващата година. След тази дата европейските телекомуникационни компании ще трябва да се съобразяват с таван на цените.

Минута разговор между две страни от ЕС няма да може да струва повече от 0,19 евро, а един SMS няма да може да се таксува за повече от 0,06 евро.

Новата европейска директива беше приета с огромно мнозинство от парламента, а много от евродепутатите я определиха като победа за всички европейски граждани.

Мобилните компании ще имат и други допълнителни задължения. Те ще трябва да осигурят по-добра защита на потребителите на смартфони, да защитават разговорите чрез мобилни приложения, за да бъдат предпазени потребителите им от хакерски атаки.

Новите европейски правила ще направят по-лесна и смяната на мобилния оператор от страна на клиентите. Ще има глоба за телекома, който ни пречи да го сменим с друг.

Страните от Европейския съюз ще трябва да осигурят въвеждането на 5G мрежа навсякъде до 2020 година и ще трябва да въведат задължителна система за предупреждение при бедствие и терористични атаки, с която да може да бъде информирано населението.