Светът отбелязва век от края на Първата световна война

Десетки държавни лидери се събраха в Париж, който е домакин на тържествата

11.11.2018 | 13:50 Редактор: Тодор Петров
Светът отбелязва век от края на Първата световна война

Светът отбелязва 100 години от края на Първата световна война. Френската столица Париж е домакин на тържествата. Пред Триумфалната арка се проведе мемориална церемония, а тържества за годишнината има в целия свят.

По време на церемонията символично беше запален Вечният огън на гроба на Незнайния войн под Триумфалната арка. Над 80 държавни ръководители и представители на световни организации присъстват на тържествата в Париж. Сред тях е и президентът Румен Радев, който е във френската столица със съпругата си Десислава Радева. 

10 000 полицаи се грижат за сигурността. По-късно през деня ще бъде открит Парижкият форум на мира. Срещата има за цел да представи нови предложения, които да намалят напрежението в света. 

И докато Франция е домакин на церемониите по отбелязване на годишнината, то в Германия денят се посреща мълчаливо. Лидерите на страната присъстват на възпоменателни церемонии в Париж и Лондон. А 100-годишнината беше отчетена през седмицата с мемориални речи в парламента и художествена изложба. 

Според анализатори причината се крие в това, че Германия е губеща в конфликта. Примирието от 11 ноември не е означавало за Германия мир, както е било за Франция и Великобритания. Краят на войната е предизвикал вълна от революция и улични битки между крайнолеви и крайнодесни групировки. Донесъл е също край на монархията, години на хиперинфлация, масова бедност и глад. 

Вижте повече във видеото.