Регионални избори се провеждат в германската провинция Хесен

Очаква се ХДС на Меркел да събере най-мого гласове

28.10.2018 | 12:00 Редактор: Ралица Братанова
Регионални избори се провеждат в германската провинция Хесен

В неделя се провеждат и регионални избори в централната германска провинция Хесен, които се очертаха като тест за нестабилното коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел, пише Investor.bg.

Изборите за регионален парламент (ландтаг) в провинцията, която включва и Франкфурт - финансовия център на Германия, се провеждат на фона на намаляващата подкрепа за управляващите партии и силното напрежение в коалиционното федерално правителство.

Очаква се консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел да събере най-много гласове, но да понесе значителна загуба спрямо предишните избори от 2013 година. На второ място се очаква да излязат Германската социалдемократическа партия (ГСДП) или "Зелените". Крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) вероятно ще преодолее 5-процентовия праг за влизане в ландтага.

Социолозите посочват, че като цяло изборите очертават загуба за традиционните партии и могат да се отразят отрицателно на работата на федералното правителство.

В Хесен сега управлява коалиция на ХДС и "Зелените", на които след изборите вероятно ще се наложи да търсят трети коалиционен партньор, за да запазят парламентарното си мнозинство.