fallback

Меркел иска да се увери, че ограниченията за вредните емисии се спазват

Германският канцлер планира цялостни мерки за качеството на въздуха

07.10.2018 | 12:21 Автор: Ивайло Николов

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че се планират цялостни мерки за спазване на емисиите от дизеловите двигатели в цяла Германия, съобщи Bloomberg.

Тя настоя, че кабинетът ѝ иска да се увери възможно най-скоро, че тези ограничения се спазват и че забраните за шофиране се избягват където е възможно.

Немското правителство ще подкрепи ремонта на камиони между 2,8 и 7,5 метрични тона, които често се движат из градовете, допълни още тя.

Ангела Меркел изрази увереността на своето правителство, че стъпките ще доведат до значително подобрение на качеството на въздуха в голяма част от градовете, но остават 14 градове, където има нужда от някои мерки. 

По-свободните правила за дизелови емисии в Европа, където регулаторите насочват вниманието си повече върху емисиите въглероден диоксид, затрудниха усилията на производителите, които трябва да направят колите по-чисти.

Управляващата в Германия коалиция поиска в началото на седмицата VW, Daimler и BMW да приемат план за намаление на вредните емисии.

Производителите отказват да направят скъпи промени, посочвайки валидните си сертификати за колите и въпросът остава противоречив за BMW. VW иска да предприеме някои промени, ако и другите го направят. Daimler, който произвежда Mercedes-Benz, ще обмисли решението си.

Остава неясно доколко планираните мерки ще включват не-германски производители, които продават автомобили в страната.

fallback
Още от Свят
fallback