Дигитализацията във фокуса на франкофонските страни

Ереван ще бъде домакин на 17-тата среща на върха на Международната организация на франкофонията през октомври

28.09.2018 | 20:00
Дигитализацията във фокуса на франкофонските страни

Армения поема председателството на всички франкофонски органи в продължение на 2г до 2020г след срещата на върха в Ереван през октомври, стана ясно от на презентацията на събитието пред дипломати в София, на което присъстваха и посланиците на Армения и Франция.

Франкофонската среща на държавните и правителствени ръководители на 84 страни-членки на Международната организация по франкофония /OIF/ в арменската столица ще се проведе на 10-11 октомври 2018.

Тя ще бъде предшествана от икономически форум на франкофонията и среща на външните министри на страните от OIF на 8-9 октомври в Ереван. Основните теми ще бъдат дигитализацията и иновациите.

17-тата среща на върха на OIF в Ереван ще определи ориентацията на организацията в следващите 2г., ще бъде ратифицирана Стратегията за равноправието между мъжете и жените, правата на жените и момичетата, както и новата мрежа на министрите на дигитализацията и цифровата икономика на страните-членки.

Ще бъде избран и нов генерален секретар след изтичане на мандата на канадката Микаел Жан, бивш губернатор на Канада и кандидат за нов мандат. Нейна съперничка е външният министър на Руанда Луиз Мишикивабо, която направи силна кампания в полза на кандидатурата си, подкрепена от председателството на Руанда на Африканския съюз.

Втората младежка среща на франкофонията. Дворец на нациите, ООН, Женева. 19 септември 2018. Снимка: Силвия Грозева/Investor Media Group.

Франкофонията

Страните в Международната организация на франкофонията са 84 с общо 274 милиона души население с бюджет от 85 млн евро, събирани чрез вноски от членовете и публично-частни партньорства.

Организацията финансира програми в образованието, международното сътрудничество, гражданското общество, правата на човека, устойчивото развитие и солидарността, предприемачеството за жени и младежи. Университетската франкофонска агенция обединява 250 висши учебни заведения по света и е най-голямата глобална асоциация за висше образование.

България

България е член на OIF от 1991. Част е от структурата на OIF за Централна и Източна Европа, в която влизат още: Румъния, Македония, Молдова, Албания и Армения.

Арменската делегация на Втората младежка среща на франкофонията. Дворец на нациите, ООН, Женева. 20 септември 2018. Снимка: Силвия Грозева/Investor Media Group.

Армения

Домакинът на най-високото двугодишно събитие на OIF, Армения, не е франкофонска страна, а по-скоро франкофилска. Това е първото важно международно събитие, което страната ще приеме след Кадифената революция през април 2018, когато под натиска на протестиращите премиерът Серж Саркисян подаде оставка след два мандата на поста и обвинения в манипулация на Конституцията. Начело на правителството парламентът избра опозиционния лидер Никол Пашинян.

През септември Пашинян бе приет от президента на Франция Еманюел Макрон в Париж, а през октомври самият той ще приеме десетки държавни лидери в Ереван.

Новото ръководство на Армения си постави за приоритет борбата с корупцията и монополите и търси диверсификация на икономическите си връзки.

Иновации

„Мисията ни е да засилим капацитета и компетенциите в областта на изследователската работа, образованието, професионалната квалификация, техниката и технологиите“, каза генералният секретар на OIF Микаел Жан преди Генералната асамблея на ООН, цитирана от Africapresse.paris.

В Ереван „ще бъдат взети решения и ще се поемат ангажименти в полза на растежа и иновациите“, каза Жан. „Мобилизацията ни по въпроса за дигитализацията например е ключова, защото трябва със сила да овладеем това важно предизвикателство. След като мултинационалните компании, които контролират всички дигитални технологии са преди всичко американски или китайски, ние трябва да направим така, че страните от фракофонското пространство да не останат маргинализирани заради риска от цифрова колонизация“, каза още Микаел Жан.

Микаел Жан, генерален секретар на OIF. Дворец на нациите, ООН, Женева. 19 септември 2018. Снимка: Силвия Грозева/Investor Media Group.