В Иран специални съдилища ще наказват корумпирани

В тях ще се гледат делата на държавните служители, заподозрени за финансови престъпления

12.08.2018 | 10:56 Редактор: Лазарина Колчагова
В Иран специални съдилища ще наказват корумпирани

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей одобри предложението на съдебната власт за създаването на специални съдилища, които да наказват корумпирани служители, съобщава Investor.bg.

Предложението на съдебната власт е те да могат да съдят всички държавни служители, заподозрени за финансови престъпления, включително военни, и да могат да произнасят и смъртни присъди.

Аятолах Али Хаменей, цитиран от агенция ИРНА, призова за бързо и справедливо правосъдие от новите съдилища, след като главата на съдебната власт заяви, че страната е изправена пред икономическа война.

Риалът се обезцени почти наполовина от април насам под заплахата от американски санкции и при засилено търсене на долари сред редовите иранци, опитващи се да спасят спестяванията си. 

Централната банка и съдебната власт обвиниха външни врагове - САЩ, Израел, Саудитска Арабия и противници на правителството, живеещи в изгнание - за срива на националната валута и рязкото поскъпване на златните монети. 

Властите съобщиха, че над 40 души, сред които бивш заместник-управител на централната банка, са арестувани за финансови престъпления, наказуеми със смъртна присъда.

Още по темата четете в Investor.bg.