Нова среща на лидерите в ЕС: Как ще се реши мигрантската криза?

Премиерът Борисов ще представи резултатите от шестте месеца европредседателство

28.06.2018 | 17:36 Редактор: Лазарина Колчагова
Нова среща на лидерите в ЕС: Как ще се реши мигрантската криза?

Тежка среща на върха в Брюксел започва днес следобед. Лидерите на 28-те държави-членки отново ще спорят за мигрантската криза. 

Очакваните решения - да се подсили европейската гранична служба "Фронтекс" с повече ресурси и да се увеличи депортацията на мигранти с отхвърлени молби за убежище. 

Българският премиер Бойко Борисов ще представи резултатите от шестте месеца, в които страната ни беше председател на съвета на Европейския съюз. 

Канцлерът на Австрия, Себастиан Курц увери, че преди страната му да поеме ротационното председателство от 1 юли, ще води разговори с всички страни-членки, за да разбере по-добре техните позиции относно миграцията. 

А канцлерът на Германия изтъкна, че кандидатите за убежище не трябва да могат да избират европейската страна, в която да бъдат изпратени.

Ангела Меркел каза още, че Европа е изправена пред много предизвикателства, но мигрантската криза може да стабилизира или да срине Европейския съюз. 

"Или ще се справим с нея, така че хората в Африка да повярват, че сме водени от едностранния, а не от многостранния подход, или никой повече няма да вярва в системата от ценности, която ни е направила силни", заяви тя.