Войник на ДАЕШ нападна с нож 5 човека в Париж

Атентаторът е взел една жертва преди да бъде разстрелян от полицията

13.05.2018 | 14:28 Редактор: Иван Берберов
Войник на ДАЕШ нападна с нож 5 човека в Париж

Кърваво нападение в сърцето на Париж. Късно снощи мъж атакува с нож петима души. Един човек загина, а четирима пострадаха, двама от които тежко.

Нападателят е 21-годишен чеченец. Той е ликвидиран от полицията. Крещял е "Аллах е Велик". Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

Нападението става около девет часа вечерта само на метри от операта в сърцето на френската столица. Мястото е изключително популярно сред туристите и много оживено. Мъж с брада, по описание на очевидци, напада с нож петимата души. 

Хората описват сцени на паника и страх. Много от тях се скрили в намиращите се наблизо заведения. Няколко минути по-късно той вече е ликвидиран от полицията. 

Извършителят отмъщавал на страните, които бомбардират територии на джихадистите в Сирия и Ирак. В Twitter френският президент Еманюел Макрон поздрави силите за сигурност за хладнокръвието и бързата реакция. 

В поста си Макрон написа: Франция отново плаща с кръв, но няма да отстъпи пред враговете на свободата. 

Нападателят няма криминално досие. Родителите му са задържани. През последните три години Франция стана мишена на няколко кървави терористични нападения. При атаките загинаха десетки хора.