САЩ и 14 европейски държави експулсират руски дипломати заради случая "Скрипал"

Премиерът Борисов съобщи, че България не е склонна да предприема подобни действия

26.03.2018 | 19:06 Редактор: Василена Василева
САЩ и 14 европейски държави експулсират руски дипломати заради случая

Сигнал от Варна и за разрастването на дипломатическата война, заради скандала с отровения бивш руски агент Сергей Скрипал. 

Президентът на европейския съвет Доналд Тус съобщи, че 14 европейски държави гонят руски дипломати, без да назовава конкретните страни. 

Засега се знае, че Германия, Франция и Полша експулсират по четирима дипломати, които са свързани с разузнаването. Чехия гони трима, а Дания – двама дипломати от Русия.

Литва експулсира трима дипломати и ще забрани на 44-ма руснаци да влизат в страната. Лично президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че страната експулсира 13 руски дипломати. 

Строги санкции към Москва и отвъд Океана. Администрацията на Доналд Тръмп гони 60 руски дипломати, за които твърди, че са работили като шпиони под прикритието на дипломацията. 

Вашингтон затваря и цялото консулство в Ситаъл заради близостта до американска военна база. А след като по-рано този месец 23-ма руски дипломати напуснаха Великобритания, Лондон реши да запорира имуществото с неизвестен произход на руски граждани.

Независимо обаче от факта, че 14 европейски държави гонят руски дипломати, от Министерството на външните работи съобщиха, че страната ни към този момент няма да направи подобно нещо. Позиция, изразена и от премиера Бойко Борисиов преди дни.