"Ислямска държава" обучила три жени за нападения в Европа

Белгийски член на организацията разкрива информацията пред американски войници

29.01.2018 | 15:05 Редактор: Жанета Нейкова

Три жени - една холандка и две белгийки, са обучени от "Ислямска държава" да извършват нападения в Европа, е разкрито от белгийски член на организацията, разпитван от пленилите го американски войници в Сирия, пише Netherlands Times, цитиран от Dnes.bg

Мъжът е задържан от сирийските кюрди през август и е разпитан след това от американски войници. През октомври той разкрва част от плановете на терористите да извършват нападения в Европа.

"Ислямска държава" тренира жени, за да станат терористи. Те ги учат как да боравят с експлозиви, след което ги подготвят за пътуване до Европа през Турция", е съобщил терористът по време на разпитите и е назовал трите имена на жените.

Той допълва, че една от белгийките предизвиквала ненавист у тях, защото се разхождала открито наоколо с оръжие. Много от терористите в "халифата" били възмутени, вярвайки, че само мъж може да носи оръжие.

Предполага се, че около 280 холандски граждани са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към терористични организации. Не се знае колко точно от тях са жени.

Снимка: Pixabay