Може ли ЕС да принуди България да признае гей браковете?

Румъния, Полша, Словакия, Литва и Латвия също все още не предоставят правна защита за еднополовите съюзи

23.11.2017 | 17:23 Редактор: Велислав Филипов
Може ли ЕС да принуди България да признае гей браковете?

Европейският съд по правата на човека може да принуди България да признае еднополовите бракове, съобщава dnes.bg, цитирайки The New York Times.

Съдът разглежда въпроса за признаване на гей браковете в страните от ЕС, където те не са разрешени, след като Конституционният съд на Румъния е поискал да се произнесе по съдебно дело, заведено от двама мъже, които искат сключеният помежду им брак да бъде признат от румънските власти.

Юстина Йонеску, румънски адвокат, обяви пред Европейския съд по правата на човека, че бракът между двамата трябва да бъде признат въз основа на принципа за свободно движение в ЕС.

"Уверени сме в мъдростта на съдиите от Европейския съд и се надяваме, че те ще вземат решение в наша полза и ще сложат край на несправедливостта в Румъния", каза Адриан Коман, който от 2012 г. насам води съдебни битки за това брачният му съюз с американеца Клайбърн Робърт Хамилтън да бъде признат от румънските власти.

Представители от Румъния, Унгария, Полша и Латвия обаче заявиха на слушанията в Люксембург, че не желаят терминът "съпруг/съпруга" да се отнася към еднополови съюзи.

Според представители на Европейската комисия, еднополовите бракове или гражданските партньорства се признават в 22 от 28 страни-членки на ЕС.

Румъния, Полша, Словакия, България, Литва и Латвия към момента не предоставят правна защита за еднополовите съюзи.