Осем са жертвите при терористичния акт в Долен Манхатън

Нападателят е идентифициран като 29-годишния Сайфуло Саипов от Узбекистан

31.10.2017 | 22:04 Редактор: Велислав Филипов
Осем са жертвите при терористичния акт в Долен Манхатън

Стрелба по пешеходци в южната част на Манхатън, край мемориала на Световния търговски център. Жертвите са осем, а единадесет души са ранени. Сред тях има и пет деца.

По последни данни няма пострадали българи.

В 15 часа местно време бял пикап се забил с висока скорост в училищен автобус. Шофьорът излязъл от взетата под наем кола с въздушна пушка и пушка за пейнтбол и крещял "Аллах е велик".

Нападателят е прострелян от полицай наблизо, а след това бил задържан. В пикапа била открита бележка, в която се твърди, че водачът е имал връзки с Ислямска държава. Нападението се разглежда като терористичен акт, обяви на извънреден брифинг нюйоркската полиция. Заподозреният е действал сам.

Нападателят е идентифициран като 29-годишния Сайфуло Саипов от Узбекистан. Той пристигнал в САЩ през 2010 г. и през последните месеци е живеел в Ню Джърси. Терористът е откаран в болница, където е претърпял операция.

Доналд Тръмп обяви в Twitter, че е заповядал да се засили граничния контрол в страната, след терористичния акт. В социалната мрежа американският президент определи извършителя като много болен и ненормален човек.