ЕК застави "Ryanair" да публикува отменените полети в списък

Заканата идва след като авиокомпанията обяви, че ще отменя по 50 полета в следващите 6 дни

18.09.2017 | 20:16 Редактор: Иван Берберов
ЕК застави

Европейската комисия ще проверява дали авиокомпанията "Ryanair" спазва правилата на Съюза. Заканата дойде, след като тази събота и неделя кралят на нискотарифните превози обяви, че ще отменя по 50 полета на ден през следващите 6 седмици. 

Организации за защита на правата на потребителите призовават авиокомпанията да публикува списък с всички полети, които ще бъдат отменени. Досега от "Ryanair" заявиха, че клиентите на засегнатите полети до 20 септември са били уведомени чрез имейл. 

Най-големият авиопревозвач в Европа оправда хаоса с объркани отпуски. Според наблюдатели от индустрията обаче десетки пилоти са напуснали и продължават да напускат компанията.

"Авиокомпаниите, опериращи на територията на Европейския съюз, трябва да спазват европейските правила. Така че благодарение на Съюза, пасажерите, чиито полети са отменени, имат различни права. Сред тях са възстановяване на парите, пренасочване към друг полет или замяна на билета за по-късна дата – в зависимост от условията. А в някои случаи имат право и на компенсации", посочи говорителят на Европейската комисия Енрико Бривио.