Пхенян изстреля ракета, която се разби в Тихия океан

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по искане на Япония и САЩ

15.09.2017 | 14:55 Редактор: Иван Берберов
Пхенян изстреля ракета, която се разби в Тихия океан

Поредна провокация на Северна Корея. Пхенян изстреля балистична ракета със среден обсег, която прелетя над северния японски остров Хокайдо преди да се разбие в Тихия океан.

Ракетното изстрелване е 15 по ред от началото на годината и второ над територията на Япония. То е станало от полигон в района Сунан, разположен източно от Пхенян. Ракетата не е била заплаха за американския остров Гуам, съобщиха от Пентагона.

Въоръжените сили на Япония не са се опитали да свалят ракетата, която падна на 2200 км. източно от нос Еримо. Жителите на Североизточна Япония бяха призовани да потърсят укритие в здрави сгради и подземия, както и да съобщят в полицията за евентуално падане на отломки от ракетата. 

Заради поредния ракетен тест на Пхенян, Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес на извънредно заседание по искане на САЩ и Япония. България категорично осъди провокацията на Северна Корея. 

В изявление на Министерството на външните работи се посочва, че действията на Пхенян са поредно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.