8,2 по Рихтер разтърси Мексико и взе 6 жертви

Няма данни за пострадали българи, съобщиха от външното министерство

08.09.2017 | 13:15 Редактор: Тодор Петров
8,2 по Рихтер разтърси Мексико и взе 6 жертви

Мощно земетресение в Мексико с 6 жертви. Трусът от 8,2 Рихтер е продължил минута. В латиноамериканската страна и няколко съседни държави е в сила предупреждение за цунами.

Приливни вълни с височина от близо метър достигнаха крайбрежните райони на страната, но Тихоокеанският център предупреждава, че е възможно те да достигнат и три метра. За момента евакуация няма да бъде предприета. Няма опасност за бреговете на Съединените щати. 

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието съобщи в Twitter, че вече е в контакт с центровете за предотвратяване на природни бедствия. Това е най-силното земетресение в страната през последния век. През 1985 г. силен трус разруши Мексико Сити и взе десетки хиляди жертви.

Няма данни за пострадали българи, съобщиха от външното министерство. Въпреки късния час в Мексико, целият екип на българското посолството е на разположение на сънародниците ни там.

Преди 32 години земетресение от същата сила в Мексико взема десетки хиляди жертви. Следват ли мощни вторични трусове след земетресения с такава сила - Милена Енчева е в Геофизичния институт към БАН.

Сеизмологът от БАН Емил Ботев обяви пред репортер на Bulgaria ON AIR, че това е най-силното заеметресение, което става за целия исторически период в този залив на Мексико. 

Всички останали земетресения са били с магнитуд по-малък от 8 по Рихтер.

Механизмът на земетресението предполага вертикално движение, но и много силно хоризонтално придвижване на плочата в северозападна посока. Затова земетресението е усетено на цели 1000 км, стана ясно още от думите на Ботев.