Ирма опустоши Карибите

9 жертви, стотици хиляди без ток и тежки разрушения

07.09.2017 | 13:34 Редактор: Мария Аладжова
Ирма опустоши Карибите

9 жертви, стотици хиляди без ток и тежки разрушения. Това остави след себе си ураганът Ирма, който връхлетя Карибите с 280 километра в час.

Стихията напълно е унищожил малкия карибски остров Барбуда. В момента ураганът е над Пуерто Рико, където е бявено извънредно положение

Барбуда вече не е годен за живот, а за възстановяването му ще са необходими години. Там живееха само около 1500 души, но островът беше туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите.

Изключително сериозно е положението и на съседните острови Сен Бартс и Сен Мартен. Там няма електричество, комуникациите са прекъснати, а опустошението е навсякъде.

Ирма достигна снощи и Пуерто Рико като засегна най-тежко североизточното крайбрежие на острова.

Над половината от близо 3 милионното население на острова е без ток. Властите обявиха извънредно положение още в началото на седмицата и наредиха задължителна евакуация на хората, намиращи се на пътя на стихията. Има опасност от наводнения, причинени от високите вълни.

Във щатите Флорида, Северна и Южна Каролина и на Вирджинските острови, които са на пътя на Ирма, също е обявено извънредно положение. Местните власти призоваха населението да се евакуира незабавно и изпратиха допълнителни спасителни екипи.

Само за последните 24 часа са се отзовали над 4 хиляди доброволци. Това е нещо невероятно и ви благодаря. Но не е достатъчно. Но имаме нужда от още хора. В целия щат са ни необходими около 17 хиляди души, които да помагат в спасителните работи.

Ирма, която е ураган от пета степен, бе определена за един от най-мощните урагани в Западния Атлантик от 100 години насам.

Стихията се придвижва със скорост от 14 километра в час, като поривите на вятъра в самото око на Ирма са със скорост от около 380 километра в час. В зоната на урагана само за часове паднаха валежи, които са нормални за три месечен период.