Тръмп с второ посещение на опустошения град Хюстън

Американският президент благодари на армията и бреговата охрана за отговорната работа

03.09.2017 | 12:45 Редактор: Иван Берберов
Тръмп с второ посещение на опустошения град Хюстън

Американският президент Доналд Тръмп за втори път посети тежко пострадалия от урагана Харви град Хюстън. Той направи обиколка из града и се срещна с пострадалите от природната стихия. Днес в страната е обявен национален ден на молитва за жертвите на урагана Харви.

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания се срещнаха с пострадалите от бедствието в импровизиран подслон, организиран на спортен стадион в Хюстън. Държавният глава се разходи и из кварталите на града. Там хората му разказваха личните истории. Тръмп и съпругата му участваха и в раздаването храни от Червения кръст и си правиха снимки с хората. 

"Мисля, че хората оценяват това, което е направено. Ние сме много щастливи от начина, по който вървят нещата. Личи си че има любов и мисля, че нещата бързо ще се възстановят", заяви Търмп.

На тръгване американският президент благодари на армията за усилията и смелостта при спасяването на пострадалите.

"Искам да благодаря на всички - на армията. Признателни сме. Чувам, че бреговата охрана е спасил 11 хиляди души. Искам да поздравя всички. Бреговата охрана е невероятна", отбеляза още той.

По време на посещението на Тръмп бяха разказани много истории за човешката доброта. Въпреки разрушенията, много хора отварят домовете си за други и така взаимно си помагат, за да оцелеят от бедствието.

Мнозина се завръщат в унищожените си домове, за да ги поправят. Според експерти само ако 20% от тези в най-тежко засегнатите райони на Хюстън имат застраховка срещу наводнения. Това е второто посещение на Доналд Тръмп в засегнатия от стихията щат. При първото си той поне се критики, че не се е срещнал с местните хора.

Харви е най-мощният ураган, който връхлита Тексас от 50 години насам. Стихията отне живота на над 40 души, а повече от 40 хиляди са подслонени в центрове за временно настаняване.