Тръмп остана без корпоративни съветници

Напуснаха го заради защитата му на неонацистите

17.08.2017 | 15:21 Редактор: Василена Василева
Тръмп остана без корпоративни съветници

Бурята, предизвикана от изказванията на Доналд Тръмп за неонацистите, не стихва. Американският държавен глава разпусна два консултативни съвета към Белия дом с представители на големи корпорации и така изпревари разпадането им след поредицата от подадени оставки в тях. А нови демонстрации избухнаха и от двете страни на Океана.

В памет на жертвата от Шарлътсвил и в знак на протест срещу Доналд Тръмп се събраха близо 250 души снощи край Бранденбургската врата в Берлин. Мнозина от тях са американски граждани, живеещи в Германия.

Емоционална церемония събра и жителите на Шарлътсвил в памет на 32-годишната Хедър Хейър. Тя беше убита от кола, връхлетяла върху антирасисткия контрапротест. "Не на омразата" призоваха през сълзи родителите на Хедър. 

Поставяйки знак за равенство между неонацисти и антирасисти Доналд Тръмп отблъсна дори корпоративния свят. Главните изпълнителни директори на гиганти като IBM и J. P. Morgan обявиха, че се разпускат като консултативен орган към президента. 

След като беше изоставен от редица шефове, президентът реши, че вече няма нужда от техните съвети. 

A критиките срещу Тръмп се множат и в редиците на Републиканската партия. Бившите президенти Джордж Буш-старши и Джордж Буш-младши публикуваха общо становище, в което осъждат расовия фанатизъм, антисемитизма и омразата във всичките й форми. 

Отговорът на Шарлътсвил на насилието и полемиките – нощно бдение с песни. Стотици се събраха в университетския кампус на градчето. И извървяха маршрута на неонацисткото шествие от миналата седмица със свещи в ръце.