fallback

Бедствено положение в Централна Европа заради летните бури

Пожари, градушки, ураганни ветрове и опасно високи температури

10.08.2017 | 21:31 Автор: Иван Берберов

Летни бури отново връхлетяха Централна Европа. В Полша един човек загина, след като се преобърнал с лодка заради силния вятър. 180 хиляди души са без ток. В Източна Чехия ураганът изкорени стотици дървета и блокира пътища и влакове.

Продължават и жегите. Червен код е в сила в седем страни, сред които Хърватия, Черна гора, Сърбия и Италия.

Голям пожар избухна снощи в Гуадалахара, Централна Испания. Част от местните жители са напуснали домовете си, макар властите да не са нареждали евакуация. 

В Македония голям горски пожар бушува край град Прилеп. Той е бил забелязан вчера и бързо се е разпространил на площ от около 50 хектара. В момента стихията заплашва прочутия манастир Трескавец, разположен в планините северно от града, както и няколко околни села. 

Червен код за опасно високи температури остава в сила в Унгария. Според властите жегите са намалили драстично броя на туристите в столицата Будапеща. 

А Северна Италия беше ударена снощи от "Супер клетка". Най-редкият тип гръмотевична буря се разрази над южните брегове на езерото Гарда. Популярната туристическа дестинация беше засипана от градушка. На места ледените парчета достигаха размерите на яйце.

fallback
Още от Свят
fallback