Тръмп твърдо решен: Край на лотарията за Зелена карта

Намаляване наполовина на легалната имиграция, цели президентът на САЩ

03.08.2017 | 14:28 Редактор: Тодор Петров
Тръмп твърдо решен: Край на лотарията за Зелена карта

Край на лотарията за Зелена карта и намаляване наполовина на легалната имиграция в Съединените щати. Това са целите на новата имиграционна реформа, представена от Доналд Тръмп. 

С нея американският президент се захваща с още едно от предизборните си обещания, въпреки малката вероятност законът да бъде приет скоро.

Тръмп иска подборът на бъдещите имигранти да става на основата на точкова система. Тя ще дава повече шансове на висококвалифицирани кадри, говорещи английски, способни да си позволят здравна застраховка и притежаващи умения, необходими на американската икономика. 

"От десетилетия САЩ прилагат система, облагодетелстваща нискоквалифицираните мигранти. Тази политика оказва сериозен натиск върху американските работници, данъкоплатци и социална система. Това не е честно за нашия народ и нашите граждани", заяви Тръмп.

От Белия дом се надяват в резултат на това да се повишат заплатите и да се създадат работни места. Друга ключова идея – отмяна на лотарията за Зелена карта. Програмата, стартирала през 1995 г., е на особена почит в Източна Европа и Африка. През последните години жители на двата региона са повече от две трети от всички победители. 

До 2015 г. интересът на българите към лотарията расте. През последната година, за която има данни, късмета си са опитали близо 49 хиляди българи.