Половин година и 991 туита: Какво свърши Тръмп за първите 6 месеца от управлението си?

Администрацията на републиканеца получи рекордно ниски нива на одобрение от публиката

20.07.2017 | 18:47 Редактор: Мария Аладжова
Половин година и 991 туита: Какво свърши Тръмп за първите 6 месеца от управлението си?

Бизнесмен, реалити звезда, а сега и президент. Днес, на 20 юли, се навършват точно шест месеца, откакто Доналд Тръмп стана държавен глава на Съединените щати.

През първите шест месеца на администрацията Тръмп получи рекордно ниски нива на одобрение от публиката. 

Според последните проучванията само 38% от американците подкрепят начина на управление на президента. По данни, изчислени само от областите гласували за него на изборите, обаче, Тръмп получава одобрението на 50% от анкетираните. 

По традиция предшествениците на президента поддържаха стабилни отношения с медиите. 

За първата си година Бил Клинтън свика 12 официални пресконференции, Барак Обама – 11, а Джордж Буш - 5. 

От 20 януари насам обаче Доналд Тръмп е участвал в една единствена среща пресконференция. Вместо това той организира митинги в области с негови поддръжници – цели пет. 
Един от най-скандалните моменти в управлението на Тръмп до момента бяха въведените от него укази. Президентът положи подписа си върху 42 законопроекта, сред които и забраната за пътуване от 6 предимно мюсюлмански държави, многократно блокирана от федералните съдилища. 

Въпреки това, по отношение на ключови въпроси като инфраструктурата, данъчната система и здравеопазването на страната – приети закони няма. Стена на граница на Съединените щати с Мексико също не се строи. 

В рамките на шест месеца страната напусна два значителни международни пакта – Транстихоокеанското партньорство и Парижкото споразумение за климата. Членството на Съединените щати в НАТО също стои под въпрос. 

Едно е сигурно - Доналд Тръмп стана известен като един от най-активните в Twitter президенти. В официалния профил на американското президентство са публикувани 904 туита. В личния акаунт на Доналд Тръмп за последните шест месеца фигурират 991 публикации. 86 от тях са на тема "фалшиви новини", 36 за Барак Обама, а 22 - за Хилари Клинтън. 

Първите шест месеца на Доналд Тръмп като президент на Съединените щати бяха изпълнени със спорни укази, международни срещи, неспирни протести и емблематични туитове. 
Дали обаче обещанията от предизборната кампания ще бъдат спазени, предстои да се види.