Американски военни влязоха в Ракка

Те не участват в преки бойни действия, съобщи Вашингтон

13.07.2017 | 17:05 Редактор: Мария Аладжова
Американски военни влязоха в Ракка

Американски военни съветници влязоха в последния голям бастион на "Ислямска държава" - сирийският град Ракка. Те обаче не участват в директни бойни действия, а "съветват, подпомагат и съпровождат" местни бойци от Сирийските демократични сили.

Военнослужещите, част от които са от силите за специални операции, дават координати за въздушни удари и действат по-близо до фронтовата линия, уточняват от Пентагона. 

От американското военно ведомство уточниха, че джихадистите в Ракка все повече използват обикновени безпилотни самолети, на които има прикачени експлозиви. Това налага намесата на американските военни, които са на терен със задачата да обучават и подкрепят Сирийските демократични сили - коалиция от кюрдски и арабски бойци, което се бори срещу "Ислямска държава". 

Операцията по отвоюването на Ракка от "Ислямска държава" започна през ноември миналата година. На 6 юни Сирийските демократични сили навлязоха в града. През юли с помощта на американската коалиция силите успяха да проникнат в стария град на Ракка.