Хеликоптер обстреля Върховния съд на Венецуела

Проправителствена тълпа обгради депутати от опозицията

28.06.2017 | 15:43 Редактор: Мария Аладжова
Хеликоптер обстреля Върховния съд на Венецуела

Нов епизод от тежката политическа криза във Венецуела. Хеликоптер обстреля Върховния съд и вътрешното министерство на страната. Няма информация за жертви и пострадали. Президентът Николас Мадуро определи нападението като терористичен акт и заяви, че е била задействана националната противовъздушна отбрана. От опозицията изразяват съмнения за инсценировка.

На публикувано в социалните мрежи видео се вижда как полицейски хеликоптер кръжи в района на няколко държавни институции. Според властите той е изстрелял четири гранати върху сградата Върховния съд, където в този момент се е състояло светско събитие. След това е обстрелял сградата на вътрешното министерство.

Върховният съд на Венецуела открито подкрепя президента Мадуро. Взетите от магистратите решения засилиха правомощията на държавния глава за сметка на контролирания от опозицията парламент. Малко след нападението в Instagram бе публикувано видео от предполагаемия извършител. Той се обявява за разследващ полицай, несъгласен с управляващите. И призовава венецуелците да се противопоставят на тиранията. Местонахождението на хеликоптера и на неговия пилот е неизвестно.

Според някои привърженици на опозицията обаче атаката е инсценирана. Причината – да се оправдаят репресивните мерки на правителството или да се отвлече вниманието от друг инцидент, случил се по същото време пред парламента. 

Двайсетина депутати от опозицията са обградени от Националната гвардия. А събрала се около сградата про-правителствена тълпа не им позволява да излязат