Нов терор в Лондон

Ван се вряза в мюсюлмани пред джамия

19.06.2017 | 13:22 Редактор: Мария Аладжова
Нов терор в Лондон

Нова атака в Лондон! Ван се вряза в мюсюлмани, излизащи от една от най-големите джамии в британската столица. Има една жертва, 10 души са ранени - някои са в критично състояние. Извършителят на нападението е задържан.

Ванът се е взривил 20 минути след полунощ, пред джамията на улица "Севън систърс" в района на Финсбъри парк. По това време вярващите си тръгвали след вечерната молитва по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

От превозното средство изскочил мъж с викове: "Искам да убивам мюсюлмани". Нападателят е бил хванат от притекли се на помощ хора, след което е бил задържан от полицията. 

Органите на реда съобщиха, че той е 48-годишен бял мъж и е бил сам в превозното средство. 

Съветът на британските мюсюлмани заяви, че ванът се е врязал съвсем целенасочено в пешеходците и нарече трагедията "насилствена проява на исламофобията".

Премиерът Тереза Мей нарече случилото се трагичен инцидент. Тя допълни, че полицията разследва "потенциална терористична атака".

Кметът на Лондон Садик Кан обяви, че ще бъдат разположени допълнителни полицейски части в районите с мюсюлмански общности, които в момента празнуват свещения месец Рамазан.

Засега няма информация за пострадали българи, каза за Bulgaria ON AIR посланикът ни във Великобритания Константин Димитров.