Ученици пребиха ром в Белград, нямал право да носи сръбското знаме

Държавата осъди остро нападението над момчето

14.06.2017 | 16:09 Редактор: Тодор Петров
Ученици пребиха ром в Белград, нямал право да носи сръбското знаме

Осмокласници от Белград пребиха момче от ромски произход, защото носело сръбското знаме. То стояло в училищния двор, когато при него отишли няколко момчета и му казали, че няма право да носи това знаме, защото е "циганин". 

След това започнали да го удрят, ритали го и дори го душили, пише "Данас", цитира dnes.bg. Класната ръководителка на битото момче казва, че то не е пострадало толкова силно, "колкото е страшен мотивът за този инцидент".

"Той има няколко драскотини и това в случая не е големият проблем. Страшното е, че са го били, защото е ром", обяснява учителката. Според нея битото момче е добро и спокойно дете и със сигурност не е имало провокация от негова страна.

Държавният секретар в министерството на труда и председател на съвета за подобряване на положението на ромите в Сърбия Ненад Иванишевич осъди тази проява на насилие.

Според него връстниците на пострадалото момче би трябвало да се срамуват и да се извинят за тази постъпка. Иванишевич каза, че това, че някой е ром, не означава, че е "същество от друга планета".

Председателят на парламентарната комисия по човешките и малцинствените права Мехо Омерович каза, че насилието между подрастващите е проблем, с който в Сърбия се сблъскват в последно време.

"Но когато момчета пребият свой другар, само защото е ром, с констатацията, че "той няма право да носи знамето на Сърбия, защото е циганин", това е проява на фашизъм, която трябва да тревожи всички нас", каза Омерович.

Снимка: Pixabay.com