Властта в Гърция одобри строгите мерки за икономии

Сблъсъци и протести в центъра на Атина заради гласувания законопроект

19.05.2017 | 15:20 Редактор: Мария Аладжова
Властта в Гърция одобри строгите мерки за икономии

Стачките и протестите в Гърция продължават. Те са срещу приетия късно снощи от парламента законопроект за строги икономии. Докато депутатите гласуваха спорните мерки на площад "Синтагма" се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция.

На фона на протести, които прераснаха в сблъсъци,153-ма депутати подкрепиха законопроекта. Около 10 000 демонстранти скандираха пред сградата на парламента в Атина.

Органите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат огромното множество от хора, които ги замеряха с коктейли "Молотов". В речта си пред депутатите премиерът Алексис Ципрас защити мерките, които включват орязване на пенсии и заплати и вдигане на данъците:

"В момента сме на финалната права. Никой не отрича, никой не се съмнява, че по това споразумение има трудности. Въпреки това то ни дава много нови възможности. То беше решаващ крайъгълен камък . С това споразумение ние навлязохме в период на стабилност и доста силно възстановяване, каквото гръцката икономика не е преживявала от години", заяви Ципрас.