Постиженията в леката атлетика ще бъдат преразгледани

Имиджът на спорта е силно увреден след редицата допинг скандали

02.05.2017 | 18:40 Редактор: Иван Берберов
Постиженията в леката атлетика ще бъдат преразгледани

Световните и европейски рекорди в леката атлетика отново са изправени пред преразглеждане! 

В това число попада и върховият резултат в скока на височина на легендарната Стефка Костадинова. Предложението е на Европейската атлетическа асоциация.

Идеята е, че допинг скандалите в атлетиката от последните години силно са увредили имиджа на спорта, а оттам и на постиженията в него.

От Европейската атлетическа федерация искат всички рекорди в леката атлетика преди 2005 г. да бъдат преразгледани като се мотивират с дискредитирането на спорта заради огромния брой допинг скандали. 

В графата със застрашени постижения попадат и ненадминатите 209 сантиметра на Стефка Костадинова. Легендарната ни лекоатлетка постави непревземаемия и до този момент рекорд по време на световното първенство в Рим през 1987 година.

"Рекордите нямат никакво значение, ако хората не вярват в тях", заяви Свен Арне Хансен, президент на европейската федерация. 

През януари беше създадена работна комисия, която да изследва подробно проблема. Сред препоръките е рекордът да може да бъде анулиран по всяко време, ако състезателят наруши антидопинговите правила или регламента за етичност. 

Постиженията, които не съответстват на стандартите, ще останат все пак във вечната ранглиста, но не и с официален статут. 

Президентът на Международната асоциация Себастиан Коу вече показа, че одобрява идеята. Така че се очаква скоро да бъде изготвена правната рамка, която да гарантира безпроблемното прилагане на одобрените изисквания.

На теория рекордът на Стефка Костадинова не е застрашен, защото е поставен на турнир от най-висок ранг.

Вижте още!