Сблъсъци и протести в Минск

Стотици недоволни излязоха на демонстрация срещу данък "безработица"

26.03.2017 | 14:35 Редактор: Луиза Божинова
Сблъсъци и протести в Минск

Стотици арестувани и насилие по време на протест в Беларус. Над 700 души излязоха по улиците на столицата Минск, за да протестират срещу въведения от властите данък "безработица".

Демонстрантите се опитаха да организират шествие по главната улица в столицата, но бяха спрени от кордон на силите за борба с безредиците, въоръжена с палки и щитове. След като протестиращите не отстъпиха, силите на реда преминаха към арести. 

Някои от задържаните са получили и присъди от 15 дни затвор и глоби. Сред арестуваните има и журналисти. Те коментират, че органите на реда са се отнасяли грубо с тях. 

От съображения за сигурност властите затвориха метростанциите, намиращи се в близост до главната улица. 

Нововъведения данък "безработица", който предизвика недоволството на гражданите, предвижда останалите без работа повече от шест месеца да плащат данък от 230 долара. Въпреки протестите, президентът Александър Лукашенко заяви, че решението няма да бъде отменено. По думите му данъкът влияе дисциплиниращо на работещите. 

Според критиците на мярката, наричана от тях "данък паразити", е наказание за хората, които не могат да си намерят работа. Според анализатори демонстрацията представлява едно от най-големите предизвикателства пред управлението на президента Лукашенко.