Тази вечер е 67-то издание на "Берлинале"

България също участва в кинофестивалът

09.02.2017 | 19:06 Редактор: Жанета Нейкова
Тази вечер е 67-то издание на

Тази вечер светът отново ще бъде кино. Ще бъдат раздадени 67-ите награди на Международния филмов фестивал "Берлинале". България също участва в ко-продукцията "Реквием на госпожа Йелена“.

Анжела Недялкова пък е сред звездите на Трейнспотинг 2.

Кинофестивалът "Берлинале" ще бъде открит с филма "Джанго" - режисьорски дебют на французина Етиен Комар.

В него се разказва за известния музикант от ромски произход Джанго Рейнхард, станал жертва на расизма в нацистка Германия.

Действието се развива през 1943-та година в Париж, по време на окупацията на френската столица от нацистите и проследява трагични моменти от личния живот на музиканта и семейството му.

За престижната статуетка се състезават още "Другата страна на надеждата”, който проследява историята на сирийски бежанец във Финландия, семейната драма "Вечерята”, с участието на актьора Ричард Гиър, и "Хоаким”, посветен на борбата за освобождаването на Бразилия от колониалната зависимост на Португалия.

България също ще бъде част от "Берлинале". Страната ни се представя чрез ко-продуцентско участие в сръбско-българо-македонския филм "Реквием за госпожа Йелена" на талантливия сценарист и режисьор Боян Вулетич.

Председател на журито е холандският режисьор Пол Верховен, заснел филмите "Робокоп”, "Зов за завръщане” и "Първичен инстинкт”.

Според експерти тази година "Берлинале" ще бъде белязано с по-малко звезден блясък и повече политически послания.