Стрелба и евакуация на Лувъра

Френският вътрешен министър определи случилото се като "вероятен терористичен акт"

03.02.2017 | 13:10 Редактор: Мария Аладжова
Стрелба и евакуация на Лувъра

Стрелба край Лувъра в Париж: Военен, охраняващ музея, простреля подозрителен мъж, опитал се да го нападне с нож. Нападателят е неутрализиран, съобщиха от полицията.

Мъжът, чиято самоличност се установява, е откаран в болница. Той е с прострелна рана в стомаха, като състоянието му бе описано от властите като "сериозно". Военният е получил само леки наранявания, уточниха от полицията. Инцидентът станал малко след като мъжът се опитал да влезе в магазина за сувенири на Лувъра, разположен на приземния етаж, носейки огромен куфар.

Френският вътрешен министър я определи като "вероятен терористичен акт". 

Според полицейски говорител мъжът е крещял "Аллах Акбар", но у него не са били открити експлозиви. Военният е произвел пет изстрела срещу нападателя, съобщи префектът на парижката полиция Мишел Кадот.

Детайлите около атаката все още се изясняват. Според очевидци нападателят е носел не един, а два куфара. Други твърдят, че мъжът бил с раница и е размахвал мачете. В Twitter се появиха снимки, на които се вижда как туристите са седнали на пода и им е било наредено да запазят спокойствие. Лувърът бе евакуиран, а районът около него отцепен с кордон от полицията.

Арестуван е и втори мъж, чиято обвързаност с инцидента се установява. 

Разположената в непосредствена близост метро станция "Пале Роял" бе затворена. Спрени са и автобусите от и до музея, а движението на автомобили в района бе забранено. Вътрешното министерство на Франция определи случилото се като "тежък инцидент за обществената сигурност".