Поверителен доклад твърди, че Гюлен не е организирал преврата в Турция

Последвалите чистки са били планирани отдавна, анализират европейски разузнавачи

30.01.2017 | 22:32 Редактор: Жанета Нейкова
Поверителен доклад твърди, че Гюлен не е организирал преврата в Турция

Опитът за преврат в Турция не е бил организиран от Гюлен, а чистките, последвали събитията от юли миналата година, са били отдавна планирани, предава Dnes.bg Тези два извода се съдържат в поверителен доклад на европейски разузнавачи.

Опитът за преврат в Турция не е бил планиран и организиран от живеещия в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен, някогашен близък съратник на президента Ердоган. До този извод стигат анализаторите от разузнавателното звено към Върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини, пише "Дойче веле", цитиран от информационната медия.

Турски правителствени кръгове с възмущение отхвърлиха този анализ, но той още тази седмица навярно отново ще бъде в дневния ред, тъй като в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Турция.

Само претекст?

Изводите на анализаторите са събрани в документ с много висока степен на поверителност, който е изготвен още през август, но едва сега стана публично известен благодарение на публикации в британския „Таймс” и австрийския „Ди Пресе”.

В документа се твърди, че Гюлен определено не е играл централна роля в опита за преврат през юли. Както се знае, президентът Ердоган твърди тъкмо това - и въз основа на тези обвинения в Турция се надигна безпримерна вълна от политически преследвания, арести и уволнения, чиято жертва станаха най-вече последователи на Гюлен.

Поверителният европейски документ тъй да се каже „оправдава” Гюлен за преврата, но в същото време не сигнализира особени симпатии към проповедника - европейските разузнавачи го определят като родоначалник на едно антисемитско и антихристиянско движение.

Цялата статия прочетете в Dnes.bg