Путин поздрави Тръмп за встъпването му в длъжност

Двамата президенти проведоха първия си телефонен разговор, определиха борбата с "Ислямска държава" като приоритет номер 1

29.01.2017 | 09:00 Редактор: Луиза Божинова
Путин поздрави Тръмп за встъпването му в длъжност

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави държавния глава на САЩ Доналд Тръмп за встъпването му в длъжност по време на първия им телефонен разговор в събота срещу неделя.

Лидерите на двете страни обсъдиха борбата срещу тероризма, сирийския конфликт, ситуацията в Украйна, израело-палестинския конфликт, иранската ядрена програма, ситуацията на Корейския полуостров. Двамата лидери са определили като свой приоритет борбата срещу "Ислямска държава" (ИД) и другите терористични групировки в Сирия.

Доналд Тръмп пък подписа указ, с който нарежда на своите генерали до 30 дни да му представят план за победа над ИД. Това беше едно от предизборните му обещания, които вероятно е потвърдил и пред руския си колега Владимир Путин.

Държавните глави се разбраха да работят в посока на стабилизиране и развиване на руско-американските отношения на равноправна основа.

В съобщение на Белия дом се отбелязва, че разговорът е бил значителна стъпка към подобряване на взаимоотношенията между двете страни. Кремъл го определя като "положителен и конструктивен".

Предмет на разговор между двамата президенти беше и възстановяването на търговско-икономическите отношения между бизнес кръговете в двете страни. Тръмп заяви, че американският народ се отнася със симпатия спрямо Русия и руснаците. От своя страна, руският му колега отвърна, че в Русия изпитват аналогични чувства спрямо американците.

По време на телефонния разговор между двамата президенти, в Овалния кабинет в Белия дом във Вашингтон присъстваха и вицепрезидентът на страната Майкъл Пенс, помощникът на държавния глава по национална безопасност Майкъл Флин, началникът на президентската канцелария Райнс Прибъс и основния политически съветник на новия държавен глава на САЩ – Стивън Банън.

Нито Москва, нито Вашингтон споменават да е станало дума за американските санкции срещу Русия.