Призив за единна Европа

Ангела Меркел и Франсоа Оланд почетоха паметта на жертвите в Берлин

27.01.2017 | 18:07 Редактор: Мария Аладжова
Призив за единна Европа

Лидерите на Франция и Германия изразиха сдържан скептицизъм относно новата американска администрация. Месец след атентата в Берлин те отдадоха заедно почит на загиналите и положиха бели рози на мястото, където камион се вряза в коледен базар и уби 12 души.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд призоваха за единство пред заплахите от ислямизма и популизма.

"Днес Европейският съюз е изправен, както пред вътрешни, така и пред въшни предизвикателства, които можем да преодолеем единствено, ако сме заедно. Референдумът във Великобритания остави голям белег върху развитието на съюза, така че обещанието, което дадохме в Братислава, че 27-те страни-членки ще се изправим и ще работим заедно за разрешаване на проблемите си, е още по-важно днес. Нуждаем се от ясен общ ангажимент към Европейския съюз", заяви Меркел.

"Нека бъдем честни - някои от предизвикателствата, пред които сме изправени, са свързани с новата американска администрация. Както във връзка с търговските правила, така и с начина, по който се отнасяме към световните конфликти. Разбира се, ще се опитаме да си общуваме с Доналд Тръмп - все пак той беше избран за президент от американския народ. Що се отнася до Европа, трябва да намерим отговор на най-голямата заплаха, пред която тя е изправена, а именно - популизмът. А за да се изправим срещу популизма, трябва да се обърнем към европейските народи и да им обясним, че интерсите, ценностите и бъдещето им са свързани с Европейския съюз", каза от своя страна президентът Оланд.