Преговорите за Сирия продължават

Досега без успех

24.01.2017 | 15:40 Редактор: Мария Аладжова
Преговорите за Сирия продължават

Турция, Иран и Русия постигнаха споразумение за троен механизъм за наблюдение и прилагане на режим за спиране на огъня в Сирия. Според анализатори това е първи признак за напредък на втория ден от провеждащите се в Казахстан преговори между сирийското правителство и опозиция.

Според Русия преговорите са започнали успешно, тъй като самият факт за провеждане на конференцията е успех. За първи път на една маса седнаха представители на сирийското правителство и опозицията. Не се стигна обаче до преки разговори между тях. Те отказаха да застанат лице в лице и са обсъждали чрез посредници.

"Някои от участниците, а именно делегацията на терористичните групи, даде своя собствена интерпретация и неправилно тълкуване на споразуменията, и създават проблем на всички участници", заяви Башар ал Джафари, който е представител на делегацията на сирийското правителство.  

Представителят на опозицията Мохамед Алуш от своя страна определи режима на Башар Асад с думите "терористична държава". От опозицията заявиха, че ако страните гаранти на примирието в Сирия сметнат, че за преговорите е необходимо повече време, те няма да има нищо против. 

"Мисля, че Русия и Турция се стремят да направят така, че конференцията да е успешна. Основната пречка пред успеха на тези преговори е извършването на постоянни нарушение от режима на Асад и заплахата от насилствено разселване в много области на Сирия. Не може да се говори за прогрес без да се случват промени на терен", коментира говорителят на сирийската опозиция Осама Абу Зейд.

Преговорите в Астана се случват месец след като сирийските правителствени сили си върнаха контрола на град Алепо. Според анализатори тази среща е важен етап за подновяване на мирните преговори под егидата на ООН в Женева през февруари.