Нападателят от Флорида - бивш американски военнослужещ с психични проблеми

Вчера 26 годишният мъж откри огън на един от терминалите на летището град Форт Лодърдейл

07.01.2017 | 12:15 Редактор: Ирина Георгиева
Нападателят от Флорида - бивш американски военнослужещ с психични проблеми

Нападателят от Флорида е бивш американски военнослужещ, който е имал психични проблеми, пишат американски медии. Вчера 26 годишният мъж откри огън на един от терминалите на летището град Форт Лодърдейл като уби петима души и рани 8. Стрелецът е арестуван след като се е предал.

Хаос и паника на международното летище в град Форт Лодърдейл. Малко преди 13 часа местно време 26-годишният Естебан Сантяго открива безразборна стрелба по пътниците на едно от гишетата за получаване на багаж. 

Сантяго пристигнал с полет от Аляска, който имал спиране в Минеаполис. Според полицията оръжието на стрелеца било в багажа, който чекирал. След като го взел от лентата, Сантяго отишъл до тоалетната, за да извади оръжието си, а после се върнал и започнал да стреля.

Според разкази на свидели мъжът изпразнил няколко пълнителя, след което се предал като седнал на пода и изчакал полицията, за да го арестува.

Естебан Сантяго имал психични проблеми някои, от които получил след като се върнал от Ирак, твърдят негови роднини. Там мъжът прекарал около година в Инженерни войски. Два месеца преди да извърши атаката в  град Форт Лодърдейл, Сантяго отишъл в офис на ФБР в Анкъридж и заявил, че разузнавателните американски служби контролират мислите му и го принуждават да се бие на страната на групировката "Ислямска държава".

Първоначално беше съобщено, че мъжът е пристигнал в САЩ от Канада. По-късно от Отава опровергаха тази информация. От ФБР, които поеха разследването на случилото се, обявиха, че се изясняват мотивите на нападателя, но напълно изключват версията за тероризъм.

В първия си коментар по повод стрелбата на летището, американският президент Барак Обама сподели, че е съкрушен заради семействата на жертвите.

Повече от 10 часа след атаката летището не работи, а стотици пътници останаха блокирани на аерогарата. Някои трябваше отново да изживеят ужаса след невярна информация за повторна стрелба. Властите са изпратили автобуси, с които да извозват жертвите на различни места в град Форт Лодърдейл, където да прекарат нощта.

Служители на аерогарата казват, че аеропорта се очаква да възобнови работа около 12 часа българско време.