Путин отговори на САЩ: Москва няма да експулсира американски дипломати

Руският държавен глава определи действията на Вашингтон като провокация

30.12.2016 | 18:25 Редактор: Жанета Нейкова
Путин отговори на САЩ: Москва няма да експулсира американски дипломати

Владимир Путин подчерта, че Русия има всички основания да даде адекватен отговор и запазва правото си на реципрочни мерки, но няма да падне до нивото на "кухненската" дипломация. Руският държавен глава определи действията на Вашингтон като провокация, насочена към по-нататъшно подкопаване на руско-американските отношения.

"Това ясно противоречи на основните интереси, както на руския, така и на американския народ. С оглед на особената отговорност на Русия и САЩ за запазване на глобалната сигурност, това би навредило цялостно на международните отношения", заяви Владимир Путин.

Преди да стане ясна позицията на Путин външният министър на Русия Сергей Лавров призова да бъдат наложени реципрочни мерки срещу Вашингтон.

"Отиващата си администрация на Барак Обама отправя безпочвени обвинения срещу нас. Тя обвинява Русия във всички смъртни грехове се опитва и за неизпълнението на своите чуждестранни политически инициативи. Не можем да оставим подобни стъпки без отговор. Затова предлагам на руският президент да обяви 31 души от персонала на американското посолство в Москва и четирима дипломати от консулството им в Санкт Петербург за "песрона нон грата", категоричен е Сергей Лавров.

От Кремъл заявиха, че Белият дом се стреми окончателно да развали отношенията с Русия. По думите на прессекретаря Дмитрий Песков изгонването на дипломатите може да се разглежда като агресивна външна политика. А говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че с решението си Барак Обама е унизил собствения си народ. Според нея в момента целият свят наблюдава съкрушителен удар по престижа на САЩ и тяхното лидерство.

Вчера държавният департамент обяви за "персона нон грата" 35 руски дипломати, които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ със семействата си. Въведени са и санкции срещу девет юридически и физически лица, включително две руски разузнавателни агенции и три компании, които са предоставили материална подкрепа за кибероперациите.