Коледният базар в Берлин отваря при засилени мерки за сигурност

Мълчание, свещи, празни павилиони и тежки бетонни блокове - така изглежда днес арената на трагедията

22.12.2016 | 13:50 Редактор: Тодор Петров
Коледният базар в Берлин отваря при засилени мерки за сигурност

Докато продължава издирването на предполагаемия атентатор, коледният базар, който стана арена на атаката в понеделник вечер, се подготвя отново да отвори по-късно днес. Мястото вече е разчистено, а мерките за сигурност засилени.

Мълчание, свещи, празни павилиони и тежки бетонни блокове, които да предпазят посетителите и работещите от нова атака. Така тази сутрин изглеждаше мястото на кървавата атака в Берлин. Коледният базар на пл. "Брайтшайдплац" отваря днес, но вече не е същото.

Израелката, за която се смяташе, че изчезнала след нападението, е мъртва. Това обявиха от външното министерство на Израел. Далия Елиаким е била в Берлин със съпруга си Рами. 60-годишният мъж е серизно ранен при атаката. Още е в болница, но няма опасност за живота му, съобщиха израелски медии. 

Семейството има две големи деца, които веднага след атентата са заминали за Берлин, за да се грижат за баща си и да помогнат за издирването на майка си, чиято съдба беше неясна. 

В Берлин пък се проведоха различни протести. Първи по улиците на града излязоха защитниците на бежанците и мира. На метри от тях протест имаше и на крайнодесните от Националдемократическата партия на Германия, известна с омразата си към бежанците. 

Протести имаше и в други райони на града. Пред канцлерството се събраха поддръжници на партия "Алтернатива за Германия". Някои от демонстрантите носеха плакати с надписи "Меркел трябва да си ходи", германски знамена и свещи в памет на загиналите.