Столтенберг: НАТО не желае възобновяване на Студената война

Генралният секретар на Алианса защити санкциите срещу Русия, но подчерта, че ще се търсят възможности за диалог

18.12.2016 | 10:53 Редактор: Мария Аладжова
Столтенберг: НАТО не желае възобновяване на Студената война

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че прилагането на военни средства от страна на Алинса в Сирия може само да влоши ситуацията и да доведе до още по-голяма ескалация на конфликта. 

В интервю за германския вестник "Билд" Столтенберг посочва, че, в Сирия военната намеса крие риск от регионално разрастване на конфликта и смърт на още цивилни. "Ако реагирахме на всеки проблем и на всяка хуманитарна катастрофа с военни средства, можеше да се окажем в свят с още повече войни и страдания", заключава Столтенберг, цитиран от БНР.

По повод утрешната среща на Съвета НАТО-Русия, на която ще бъдат обсъдени конфликтът в Източна Украйна и други въпроси, отнасящи се до сигурността на Европа, Столтенберг защити решението на европейските лидери да удължат с шест месеца икономическите санкции срещу Москва:

"Трябва да се знае, че силовата промяна на границите не може да остане безнаказана. Едновременно с това обаче ние сме длъжни да търсим възможности за диалог с Русия.  НАТО ще даде сигнал на Москва сигнал, че не желае възобновяване на Студената война".