Индонезийските власти обявиха двуседмично извънредно положение

Заради земетресението на о. Суматра

08.12.2016 | 13:25 Редактор: Мария Аладжова
Индонезийските власти обявиха двуседмично извънредно положение

Две седмици извънредно положение в Индонезия - броят на жертвите на земетресението расте. Властите потвърдиха смъртта на 102-ма души.

Властите в Индонезия обявиха двуседмично извънредно положение след силното земетресение. Броят на жертвите постоянно расте, към момента има 102-ма загинали. 

Спасители работят в района на силно разрушения град Банда Ачех - столица на провинция Ачех, разположен в северната част на остров Суматра. 

"Усилията ни са съсредоточени най-вече към издирването на затрупани хора. Поискали сме да ни изпратят допълнително медицински персонал, тъй като болниците са препълнени, а не достигат и лекари. На останалите без подслон хора е оказана помощ. Те са настанени във временни центрове. Осигурили сме им храна и топли завивки", заяви ръководителят на Гражданската защита Суторо Нугрохо. 

По данни на местните власти десетки жилищни и административни сгради са напълно срутени или обявени за негодни за живеене. 8 хиляди души са останали без подслон. Разчистването на руините и издирването на затрупани хора се усложнява не само от големите щети, но и от факта, че островът е разтърсван от множество по-слаби вторични земетресения.