Позлатена статуя на Бенямин Нетаняху се появи в центъра на Тел Авив

Много бързо на постамента беше залепено предупреждение, че ако неизвестният артист не премахне творбата си до обяд, това ще направят властите

06.12.2016 | 22:04 Редактор: Ирина Георгиева
Позлатена статуя на Бенямин Нетаняху се появи в центъра на Тел Авив

Гигантска позлатена статуя на израелския премиер Бенямин Нетаняху се появи тази сутрин в центъра на Тел Авив. Скулптурата, която е висока 4,5 метра, се издига пред кметството на площад "Рабин". Жителите на града се снимаха с нея.

Много бързо обаче на постамента беше залепено предупреждение, че ако неизвестният артист не премахне творбата си до обяд, това ще направят властите.

Самият скулптор заяви, че целта му е била да тества границите на свободата на изразяване.

Коментарите за крал Биби изпълниха социалните мрежи. Във Facebook се събра група, която се организира да свали позлатената статуя преди това да бъде сторено от кметството.

"Този, който е направил статуята е искал да предаде политическо послание срещу Нетаняху. Искал е да го покаже като диктатор, а той не е такъв. Смятам, че това, което е направил е ужасно и че трябва да махнат скулптурата от тук и съм сигурна, че ако Нетаняху я види, ще поиска веднага да я свали", заяви жителката на Тел Авив Нина Лобел.

"Смятам, че най-важното нещо, което имаме в Израел, е свободата на мисълта и че всеки може да каже каквото иска и каквото мисли. Тази статуя тук е пример за това. Колкото по-различни мнения има, толкова по-добре", добави втори.

"Виждаме, че има два типа хора - едните наистина биха искали да видят такъв тип статуя в центъра на града, докато другите искат единствено да я съборят. Това взаимоотношение е наистина интересно. Времето ще покаже дали моята статуя е била провокация или предсказание", коментира и скулпторът й.