Кристалина Георгиева за публикацията в Politico: Конфликт на интереси няма!

"Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес

30.11.2016 | 18:00 Редактор: Мария Аладжова
Кристалина Георгиева за публикацията в Politico: Конфликт на интереси няма!

Кристалина Георгиева отговори официално на твърденията в публикацията на брюкселското онлайн издание Politico, сочещи, че за конфликт на интереси около назначаването ѝ за изпълнителен директор на Световната банка.

Журналистическо разследване на изданието твърди, че Георгиева е осигурила пари за своя бъдещ пост със средствата на европейските данъкоплатци.

"Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет чрез публикация в изданието "Политико", се чете в съобщението на пресслужбата на Европейската комисия.

В него Георгиева пояснява, че Световната банка е партньор на Комисията и между двете страни има споразумение, което гарантира, че парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение.

В официалното изявлението се посочва още, че споразумението съществува от 2009 г., а през 2014 г. е било подновено с условие да се преразгледа през 2016 г. и е направено в съответствие с всички процедури на Комисията. 

"Не е вярно, че Световната банка взима комисионна от 17% за управлението на средства. Често комисионната е между 2% и 5% и при всяко положение е до 7% - таванът, определен по правилата на Европейската комисия. Предложението за единен одит е в съответствие с препоръките на Европейската сметна палата – институцията, която бди над доброто разходване на европейския бюджет. Конфликт на интереси няма. Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията, без моето пряко участие", твърди още Георгиева.