Сестрата на Фидел Кастро няма да отиде на погребението му

Куба е в 9-дневен траур заради кончината му

27.11.2016 | 11:46
Сестрата на Фидел Кастро няма да отиде на погребението му

Куба е в 9-дневен траур. Страната ще изпрати най-дълго управлявалия си лидер на 4 декември. 

По-малката сестра на Фидел Кастро няма да отиде на погребението му. Хуанита Кастро, която от 50 години живее в САЩ,  е сътрудничила на американските служби против режима на брат си. 

Тя заяви категорично, че никога няма да се върне в Куба до края на живота си.

Хуанита Кастро казва, че болката от смъртта на брат й е изкарала стари рани на повърхността.

"Не съм радостна от смъртта, на което и да е човешко същество и като сестра на Фидел преминавам през загубата на човек, който е споделял моята кръв", казва Хуанита, но е категорична, че няма да промени позицията си за режима на своя брат. 

През 2009 година тя призна, че в продължение на няколко години е сътрудничела на ЦРУ. В началото подкрепяла революцията на брат си Фидел, но бързо загубва вярата си в него.

Причината-начинът, по който той се разправял с опонентите си. От дома си в Хавана, Хуанита помагала на онези, които били преследвани от неговия режим и с риск за живота си дори укривала някои от бунтовниците.

Тогава идва и предложението то Вашингтон, което променя живота й. Един ден близък до нея и брат й човек й предлага от името на ЦРУ да сътрудничи на американското разузнаване.

В началото била шокирана, но все приела. В продължение на години тя работи за службите на Вашингтон. По думите й така помагала за спасяването на живота на нейни сънародници, които били против режима на Кастро.

След това Хуанита напуска родината си и заживява в Маями. В продължение на десетилетия управлявала аптека преди да се пенсионира през 2006 година.

За последно Фидел и Хуанита са разговаряли през 1963 година в дома му в Хавана, когато майка им Лина Руис Гонзалес получава сърдечен удар и умира.

С другия си брат и наследник на команданте Раул Кастро Хуанита разговаряла през 1964 година, няколко години преди да напусне Куба и да заживее в САЩ.