Примирието в Йемен няма да бъде удължено

Причината - многократни "нарушения"

21.11.2016 | 16:22 Редактор: Ирина Георгиева
Примирието в Йемен няма да бъде удължено

48-часовото примирие в Йемен е приключило по обед днес заради многократни "нарушения". Това съобщи водената от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща йеменското правителство, предават AFP и "Фокус".

"(Примирието) не се уважава, има само нарушения", отбелязаха от коалицията, допълвайки, че не е получено нареждане за "удължаване на примирието". 

Преди дни американският държавен секретар Джон Кери обяви, че примирието в Йемен може да започне на 17 ноември "стига всички да изпълнят своята част" от споразумението.

Силите на хутите в Йемен и военният съюз, ръководен от Саудитска Арабия, постигнаха съгласие да подкрепят разрешаването на конфликта в Йемен като се състави ново правителство на националното обединение до края на годината. 

Оманската пътна карта, основана на инициатива на Кери, предвужда президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади да предаде властта на своя заместник, като в замяна хутите ще се изтеглян от основните градове в страната. 

Миналият вторник Кери подчерта в края на посещението си в Обединените арабски емирства, че се надява споразумението да се приложи. Според него разговорите имат "потенциала да бъдат наистина повратна точка". 

Йеменското правителството обаче отговори, че няма интерес от примирието и от правителство на единството.