Какво се случва със загубилия президентските избори в САЩ кандидат?

Те проправят собствен път и намират нова роля в живота на американците

20.11.2016 | 14:28 Редактор: Ирина Георгиева
Какво се случва със загубилия президентските избори в САЩ кандидат?

Какво се случва със загубилия президентските избори в САЩ кандидат? Това е въпрос, който си задават голяма част от американците след като демократът Хилари Клинтън претърпя изненадваща загуба. Сега пред бившия държавен секретар има само един възможен сценарий - да проправи собствен път и да намери нова роля в живота на американците.

След като Франклин Рузвелт пренаписва историята на американското президентство, загубилите вота кандидати също си проправят нов път в американската история.

През 1948 г. губернаторът на Ню Йорк Томас Дюи губи от Хари Трумън, а пресата била толкова убедена в победата му, че вестниците дори отпечатали предварително отпечатали цял тираж със заглавието "Дюи победи Труман". След като това не се случва републиканецът безпроблемно завършва губернаторския мандат, след което се оттегля от политиката, за да се занимава с благотворителност.

През 1952 и 1956 година Адлай Стивънсън, консенсусен кандидат на демократите, на два пъти е победен от републиканеца Дуайт Айзенхауер. Когато отказва номинацията през 1960 г. в полза на Джон Кенеди, бъдещият президент го назначава за посланик в ООН. По-късно Стивънсън изиграва важна роля за разрешаването на Кубинската ракетна криза. 

Когато Ричард Никсън губи първата си надпревара през 1960 г., той се присъединява към голяма нюйоркска адвокатска кантора и неуморно работи за кампаниите на републиканските кандидати в цялата страна до избирането си за президент през 1972 г. Две години обаче по-късно става първият държавен глава в историята на САЩ, който подава оставка след скандала Уотъргейт.

През 1976 г. Джералд Форд става поредната жертва на оспорвани президентски избори. Той губи от Джими Картър и до края на живота си се занимава с турнири по голф и корпоративно лобиране.

През 1980 г. Джими Картър не е преизбран на поста и става един от най-отявлените борци за човешки права по целия свят. Той основава неправителствена организация с идеална цел, помагаща на бедните в различни точки на планетата и през 2002 г. получава Нобеловата награда за мир.

Когато Джордж Буш губи изборите от Бил Клинтън през 1992 г., той се оттегля от политиката, но продължава да води доста активен живот, включително скачане с парашут веднъж годишно, въпреки напредналата си възраст.

Когато Боб Дол се отказва от мястото си в Конгреса, за да се състезава срещу Бил Клинтън през 1996 г., поема неоправдан риск - след като губи от политиката, той се появява в няколко доста популярни реклами на големи компании.

През 2000 г. Ал Гор губи президентската надпревара с малка разлика макар да получава гласовете на народа. След като не успява да влезе в Белия дом. Той се превръща в изявен природозащитник и през 2007 г. печели Нобеловата награда за мир.

След като Джон Кери губи надпреварата през 2004 г., той се завръща в американския Сенат, а през 2013 г. заменя Хилари Клинтън като държавен секретар на САЩ.

След като през 2008 и 2012г. Джон МакКейн и Мит Ромни губят изборите от Барак Обама губят изборите от Барак Обама, двамата се оттеглят от политиката, започват работа в частния сектор и се занимават с благотворителност