Мащабна евакуация в Нова Зеландия след земетресенията

Въоръжените сили на САЩ и Япония изпращат помощ на местните власти

15.11.2016 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
Мащабна евакуация в Нова Зеландия след земетресенията

Мащабна евакуация в Нова Зеландия ден, след като страната отново беше ударена от мощно земетресение. Трусът беше с магнитуд от 7,8 по Рихтер. Военновъздушните сили започнаха да извозват блокираните на Южния остров хора, включително и туристите там.

Земетресението, което разтърси страната в ранните часове на понеделник, остави след себе си разрушени селскостопански имоти, изпочупени стъкла, сринати сгради и огромни пукнатини по пътищата. Трусът доведе до активизиране на свлачища, които прекъснаха транспортните връзки. 

"Ще направим всичко възможно най-бързо, за да може пътят отново да е отворен и трафикът да бъде възстановен", каза работникът Питър Форд. 

Властите в Нова Зеландия продължават с разчистване на пострадалите от бедствието пътища. Четири хеликоптера са започнали да евакуират местните жители и туристите от град Каикоура - един от най-пострадалите от бедствието. В града е нарушено електроснабдяването и има запаси от вода за три дни. 

Въоръжените сили на САЩ и Япония изпращат помощ на властите в Нова Зеландия за преодоляване на последиците от земетресението. В района на столицата Уелингтън обилните валежи предизвикаха наводнения. А Крайстчърч – най-големият град в Нова Зеландия, все още се възстановява от земетресението със сила 6,3 по Рихтер преди 5 години, което отне живота на 185 души. 

Според сеизмолозите два мощни труса са разтърсили голяма част от острова в рамките на две минути. Нова Зеландия е разположена в изключително сеизмично активен район, наречен "Тихоокеански огнен пръстен". Той е с дължина от 40 хил. км и има формата на подкова. Около 90% от всички земетресения по света се случват в тази област.