Арестуваха руския министър на икономиката по подозрения за корупция

Получил 2 млн. долара подкуп за приватизацията на "Башнефт"

15.11.2016 | 10:35 Редактор: Мария Аладжова
Арестуваха руския министър на икономиката по подозрения за корупция

Руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев е арестуван тази нощ по подозрения за корупция около приватизацията на „Башнефт“, съобщава руската информационна агенция ТАСС, цитирана от Investor.bg. Според информацията на следствените служби той е получил 2 млн. долара подкуп, за да даде положително становище за сделката.

В началото на октомври „Роснефт“ купи дял от 50,8% от „Башнефт“ за сумата от 5,3 млрд. долара. Първоначално икономическото и енергийното министерство бяха против сделката и настояваха приватизацията на „Башнефт“ да се извърши самостоятелно.

Ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин, дългогодишен сътрудник на руския президент Владимир Путин, обаче извади сметка, изготвена от италианска банка, че руската хазна ще спечели повече, ако „Роснефт“ купи дела на нефтената компания, а след това бъде извършена и сделката по продажбата на 19,5% от самата „Роснефт“.

От „Роснефт“ са категорични, че приватизацията е извършена без нарушения на законодателството. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че обвиненията са много сериозни и работата на съда сега е да ги докаже. Той уточни, че Путин е бил информиран за разследването още от самото му начало.

Източници на ТАСС съобщават, че сделката за „Башнефт“ не се поставя под съмнение.

Алексей Улюкаев беше назначен за министър на икономическото развитие през юни 2013 година.