Една година след атентатите в Париж

Стинг изнесе емоционален концерт в зала "Батаклан"

13.11.2016 | 11:51 Редактор: Луиза Божинова
Една година след атентатите в Париж

Днес се навършва една година от кървавите атентати в Париж, отнели живота на 130 души. В памет на загиналите британският музикант Стинг изнесе концерт в зала "Батаклан" – едно от местата, ударено от терористите.

Емоционалното изпълнение на Стинг започна с минута мълчание в памет на 89-те жертви при стрелбата в парижката зала. 

"Добър вечер дами и господа. Имаме да свършим важни неща тази вечер. Първо – да си спомним и почетем тези, които загубиха живота си в атентатите преди една година. И да прославим живота и музиката на това историческо място. Преди да започнем, нека запазим минута мълчание. Няма да ги забравим", заяви на френски фронтменът на легендарните Police. 

По думите му приходите от билетите ще бъдат дарени на фондациите "Живот за Париж" и "13 ноември: братството на истината". 

Преди концерта стотици парижани донесоха цветя и запалиха свещи пред залата. Сред дошлите бяха роднини и приятели на убитите. 

Ужасът преди година започва с безразборна стрелба срещу събралите се за концерта на калифорнийската рок група Eagles of Death Metal. По време на продължилото повече от два часа нападение, терористите застреляха част от посетителите, а други бяха взети за заложници. Атентатът приключи, след като един от нападателите беше убит, а другите двама се самовзривиха. 

Останалите терористични нападения във фаталната нощ бяха извършени в различни точки на френската столица, сред които оживено кафене и близо стадион Стат дьо Франс.

Церемонията по отбелязването на годишнината от трагичните събития, отнели живота на 130 души, се очаква да започне днес по обед. Междувременно премиерът Манюел Валс обяви, че извънредното положение във Франция без съмнение ще бъде удължено с няколко месеца, особено предвид предстоящите президентски избори в страната.