Нови арести на депутати в Турция

Задържани са съпредседателите на прокюрдската Демократична партия и 10 техни сподвижници

04.11.2016 | 14:05 Редактор: Тодор Петров
Нови арести на депутати в Турция

Двамата съпредседатели на прокюрдската Демократична партия и още 10 депутати на партията в турския парламент бяха задържани тази нощ. Веднага със започването на акцията беше блокиран достъпът до социалните мрежи.

В ранните часове на днешния ден турската полиция обискира централата на прокюрдската Демократична партия на народите в Истанбул. От формацията разпространиха видео с нахлуването на полицаите и разразилия се скандал между тях и депутатите. Униформените отцепиха района около централата и блокираха всички улици, водещи към сградата. 

Турските власти са издали заповед за ареста на общо 13 депутати. Селахатин Демирташ е арестуван по подозрение в тероризъм в дома си в Диарбекир - най-големият град в населената преобладаващо с кюрди югоизточна част на Турция. 

Другият лидер Фиген Юксекдаг е била арестувана в своето жилище в столицата Анкара. Фиген Юксекдаг  

"Днес отново ви призоваваме – махнете ръцете си от нас и нашата свободна воля. Имаме силата и смелостта да се противопоставим", заяви съпредседателят на ДПН Фиген Юксекдаг.

"Тези арести показват как работят механизмите на съдебната система. Как съдът вече е издал своята присъда. Арестът е правен термин, но тук вече няма нищо свързано с правото. Това е отвличане", коментира Селахатин Демирташ съпредседател на ДПН. 

Още през декември миналата година прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Демирташ по подозрение в "престъпления срещу конституционния ред." Причината за разследването са изявленията на депутата за независимост на кюрдските райони в Турция. 

Часове след арестите мощен взрив разтърси турския град Диарбекир с преобладаващо кюрдско население и отне живота на най-малко осем души и рани над 100. Взривена е кола-бомба в близост до полицейското управление в централния квартал "Баглар". Турските власти обвиняват за експлозията Кюрдската работническа партия.