Протести срещу президента на Южна Африка

Демонстрантите поискаха оставката му, обвинявайки го в корупция

02.11.2016 | 22:36
Протести срещу президента на Южна Африка

Напрежение в Южна Африка. Хиляди излязоха на улиците на столицата Претория, за да изразят недоволството си от президента Джейкъб Зума.

Демонстрантите поискаха оставката му, обвинявайки го в корупция. 

Граждански съюзи и привърженици на опозиционни партии излязоха на мащабен протест в Претория. Полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите.

Привържениците на партията "Борци за икономическа свобода" са се опитали да щурмуват правителствените сгради и са призовали държавния глава да подаде оставка заради растящото недоволство от неговото управление.

Президентът Зума е обвиняван в търговия с влияние. Богата фамилия, близка до него, е указвала натиск при назначаването на министри.

"Ние сме наясно, че не можем да променим ситуацията, докато Зума е президент на главата. Писали сме до президента и искахме среща с него. Казахме, че той не достоен да оглавява страната", споделят недоволни. 

От началото на управлението си през 2009 година Зума е бил замесен в няколко корупционни скандала, от които е излязъл невредим, чрез подкрепата на най-високите етажи на управляващата партия "Африкански национален конгрес".